4 Manieren om je bloedsuiker te verlagen

Zijn je bloedsuikers te hoog ondanks dat je keurig je koolhydraten telt en het advies van je arts volgt? Ik geef je 4 manieren om je bloedsuiker te kunnen verlagen.

Tip 1: Pre-bolus

Het is vervelend als je moet wachten tot je kan eten, zeker als je honger hebt. Maar pre-bolussen is de moeite waard. Gebruik je Novorapid, wacht dat tenminste 15 minuten voor je gaat eten. Met Actrapid minimaal 30 minuten.

Wanneer precies moet je een bolus of injectie geven?

Je kan doormiddel van een simpele test bepalen wanneer insuline bij jou begint te werken. Zorg ervoor dat je suikers een tijdje zo normaal mogelijk zijn gewenst, of op zijn minst onder de 7,7 mmol/l zijn geweest (zonder hypo’s) voor ongeveer 3 uur.

Als je deze test doet met een hogere waarde kan je een vertekend beeld krijgen doordat er een hogere afwijking kan zijn in je meetwaarde en veranderingen in insuline sensitiviteit.

Dr Bernstein zegt het volgend over insuline timing:

Timing met Actrapid (en koolhydraatarme maaltijden)

Gebruik je Actrapid? Spuit dat de insuline 45 minuten voor je geplande maaltijd. Test daarna je bloedsuiker 25, 30, 35, 40 en 45 minuten na het injecteren. Het moment dat je bloedsuiker gedaald is met 0.2 mmol/l is het moment dat je kan stoppen met de test en beginnen met eten. 

Is je bloedsuiker nog niet gedaald na 45 minuten? Wacht dan nog met eten en blijf elke 5 minuten checken tot je een daling van 0.2 mmol/l ziet.

Timing met Novorapid

Met Novorapid is het anders. Deze insuline werkt sneller en is meer potent. Geef je injectie of pre-bolus 10 minuten van te voren. Test 10, 15 en 20 minuten na je injectie je bloedsuiker. Zie je en dip van 0.2 mmol/l dan kan je gaan eten.

Uit mijn persoonlijke ervaringen wil ik je erop attenderen dat als je Novorapid combineert met koolhydraatarme maaltijden dat de insuline soms sneller kan werken dan de kleine hoeveelheid koolhydraten die je eet. Ik hou daarom soms een kortere inwerktijd aan van 10 minuten voor dat soort maaltijden.

Let op:

Hou er rekening mee dat als je deze test met een CGM doet er een vertraging kan zitten in de waarde die je sensor meet vs je daadwerkelijke waarde met een vingerprik. Dit komt doordat je sensor je glucose meet onderhuids, vaak in het interstitiële vocht.

Tip 2: Intramusculair shot (IM injecties)

De tweede manier om je bloedsuiker te verlagen is misschien niet zo bekend. We leren van de diabetesverpleegkundige dat insuline subcutaan (in het onderhuids weefsel) geïnjecteerd moet worden. Maar als je insuline injecteert in een spier wordt het veel sneller opgenomen. Het is ook eerder uit je systeem, want insuline ophoping kan voorkomen. Dit kan handig zijn als je hoge bloedsuikers wilt corrigeren. Dr Bernstein schrijft in zijn boek een naaldlengte van 12.7 mm voor om te injecteren in een spier. Als je erg slank bent kan je wellicht 8 mm gebruiken. Een intramusculair shot geef je in je deltaspier. Trek de huid strak (geen plooi maken dus!) en geef je injectie. Een IM injectie zouden over het algemeen geen zeer moeten doen, tenzij je een zenuw raakt.

Wist je dat als je insuline injecteert in je benen de kans bestaat dat je jezelf al een IM injectie hebt gegeven? Gemiddeld hebben we niet veel vet op onze dijen, dus het zou zomaar kunnen.

Deltoideus.png

Tip 3: Zet je boven grens lager of streef bereik strakker (indien je een CGM hebt)

Staat jouw bovengrens op 8 of 10 mmol/l (of nog hoger)? Zet hem dan lager. Deze waardes zijn al te hoog, en als dan je alarm pas gaat ben je al te laat om een hyper te voorkomen. Zet je bovengrens op 6.7 mmol/l. Door een lagere bovengrens te hebben ben je er eerder bij en kan je met kleine doseringen een hyper voorkomen. 

Gebruik je een pomp of heb je een diabetes app (zoals mySugr) geef dan je streefwaarde op. Bij mySugar kan die helaas niet lager dan 5.1 mmol/l.

Tip 4: Behandel een hypo alleen met glucose tabletten of dextro

We weten allemaal dat je bij een flinke hypo de hele keuken wilt leegtrekken. Het is echter niet het meest verstandige. Hoe vaak ben je daarna niet weer in een hyper geschoten? (Om vervolgens weer een correctie te geven, en weer een hypo te krijgen en zo is het cirkeltje weer rond).

Ga eens kijken hoeveel 1 gram glucose je waarde laat stijgen. Als je dit weet, weet je precies hoeveel glucose je nodig hebt om weer op je streefwaarde uit te komen.

Bonus tip: eet geen suiker en beperk koolhydraten

Als je op mijn site bent kan manier 5 om je bloedsuiker te verlagen geen verrassing zijn. Lees vooral verder over de wet van kleine cijfers en koolhydraatarm eten met diabetes type 1.

Probeer de tips en laat mij weten of ze werken voor je! Succes!