Eversense XL CGM review

De Eversense XL CGM is op dit moment de enige implantaat sensor op de markt. Deze sensor wordt ingebracht vlak onder de huid en moet tot 180 dagen meegaan. Hoe bevalt deze sensor en wat vind ik er van? In het kort kan ik zeggen: de nauwkeurigheid is uitstekend en het is een hele fijne sensor. Wil je alle ins en outs weten? Lees dan snel verder voor mijn review van de Eversense XL CGM!

Ik vertel je ook meteen gelijk dat ik de sensor zelf heb aangeschaft, en niet voor deze review gesponsord wordt. Het is dus ook 100% mijn ongezouten mening wat ik goed vind aan de sensor en wat verbeterd moet worden.

Update voor 2023: geen aanrader meer!
De laatste maanden van 2022 is de nieuwe versie van de sensor uitgekomen, waar maar 1 kalibratie nodig op een flexibel tijdstip. Hij zou ook minder last van de zon hebben. Dat klinkt goed, maar…

Prijs verhoging:
Dat gezegd hebbende, is ook voor 2023 de prijs verhoogt. Dit was € 250 per maand, nu betaal je voor de Eversense € 280.

Nauwkeurigheid in de laatste maanden: kan tegenvallen
Daarnaast kan de sensor minder nauwkeurig worden in de maanden voordat hij er mee stopt. Als dit gebeurt zal je dus extra kalibraties moeten doen omdat de sensor de waarde niet accepteert als hij teveel afwijkt. Daarnaast zal hij door deze onnauwkeurigheid ook hypo’s missen.
Dat kan gebeuren en zou niet zo’n probleem zijn als Senseonics dan wel de klantenservice van Ascensia je hier niet verder mee helpt. Tot de sensor gestopt is zegt Senseonics dat hij nog werkt en dan zit je dan met je sensor.

Geen aanrader meer
Dit probleem, en de vele telefoontjes en mailtjes naar de klantenservice zonder resultaat, plus de verhoging van de prijs (waarmee het echt niet meer te betalen is voor denk ik een grote groep mensen, waaronder ikzelf). Dit brengt mij tot de conclusie dat ik geen Eversense sensor meer zal kopen voor 2023. Na 9x een Eversense sensort houdt het hier nu op. Erg jammer, maar ik ga op zoek naar een andere sensor die wel betaalbaar is en hopelijk nauwkeurig.

Wat is de Eversense XL CGM?

Zoals in de intro verteld is de Eversense XL sensor de enige implantaat sensor op de markt op moment van schrijven. Elke vijf minuten meet hij je glucosewaarde en stuurt hij deze door naar de Eversense app op je telefoon en smartwatch*.

*let op, de app is niet compatibel met WatchOS 7. Je kan je apple watch niet downgraden. Check eerst of er al een nieuwe update is gekomen van de Eversense app voordat je jouw smartwatch update. Op het moment van schrijven (6 november 2020) is er nog geen update. De app werkt bij mij wel op iOS 14.

Wie is de maker van de sensor?
Senseonics is het Amerikaanse bedrijf achter de sensor. In Nederland is Accu-chek (Roche Diabetes Care) de leverancier.

Waaruit bestaat het Eversense CGM pakket?

Naast de sensor heb je de transmitter, een oplaadkabel en oplaadstation en de pleisters. De pleisters bestaan voornamelijk uit witte pleisters, maar er zitten ook 2 sets transparante pleisters bij. Je kan aangeven welke pleisters je prettiger vind, dan krijg je die toegestuurd.

De Eversense XL sensor

De sensor wordt vlak onder de huid geplaatst en blijft daar tot 6 maanden zitten. De sensor maakt gebruik van fluorescentie technologie om glucoseconcentraties te meten en een signaal op zeer korte afstand uit te zenden dat de meting weerspiegelt. Het formaat van de sensor is 15,7 mm en heeft een diameter van 3,5 mm. Hij meet van 2,2 tot 22,2 mmol/l.

In tegenstelling tot de andere sensoren op de markt kun je deze sensor er ook niet afstoten. Als er iets afvalt, dan is dat de zender die je er vervolgens gewoon weer opnieuw op plakt.

De sensor bestaat uit de volgende materialen: Homopolymeer polymethylmethacrylaat (PMMA), hydroxyethylmethacrylaat (HEMA) gebaseerde hydrogel, platina, silicone, dexamethasonacetaat, epoxy 301-2.

Waar draag je de sensor?
In Nederland wordt de sensor op je bovenarm geplaatst aan de voorkant. In Amerika zijn er ook artsen die hem elders plaatsen, maar dat is niet officieel goedgekeurd.

De zender / transmitter

De transmitter plak je boven de sensor met een pleister. De transmitter van de Eversense heeft trilsignalen. Ook als je mobiel niet in de buurt is kan de transmitter je alsnog vertellen of je te laag of te hoog zit. De transmitter of zender laad je dagelijks op in 15 minuten. Kan je even lekker douchen, de bekende “device free shower”. De transmitter zorgt er ook voor dat de sensor kan opladen. De transmitter gaat 12 maanden mee. Hij weegt 11,3 gram en de afmetingen zijn: 3,76 x 4,8 x 0,88 cm. Hij is gemaakt van polycarbonaat en heeft oplaadbare lithiumbatterijen.
Je kan er mee onder de douche, en zelfs zwemmen: IP 67 – tot 30 minuten maximaal 1 meter onder water.

Ben je benieuwd hoe de zender en sensor er aan de binnenkant uitzien? Check deze video.

Sensor inbrengen: wat is de procedure?

Onder lokale verdoving wordt een incisie van 5mm gemaakt en wordt de sensor vlak onder de huid ingebracht. Met hechtstrips wordt het wondje dicht gemaakt. De wond wordt verder afgeplakt zodat de wond droog blijft. Uiteindelijk vallen de hechtstrips er zelf van af en moet het wondje al netjes genezen zijn.

Wil je weten hoe de procedure eruit ziet? Op mijn instagram story vind je foto’s van de procedure. (Dit was de plaatsing van de eerste sensor bij mij en de stories zijn nog in het Engels. Heb je vragen, stel ze dan gerust.)

Hoe wordt de sensor verwijderd?  

Via dezelfde incisie wordt de sensor weer verwijderd, eveneens onder lokale verdoving. Met een soort pincet probeert de arts de sensor vast te pakken en te verwijderen. Daarna krijg je weer hechtstrips en wordt de wond opnieuw afgeplakt. Het is mogelijk om op dezelfde plek weer de nieuwe sensor te plaatsen. 

Hoe snel begint de sensor met meten?

De sensor heeft een opwarmings periode van 24 uur. Daarna begint de opstartfase waar je 4x kalibreert. Bij de 2de kalibratie gaat de sensor al waardes vertonen. Daarna zit je in de dagelijkse kalibratie fase en kalibreer je 2 keer per dag.


Hoelang gaat de Eversense XL mee?

Tot 6 maanden. Of je dat haalt hangt ervan af. Je eigen lichaam ziet het natuurlijk als iets vreemd en probeert het in te kapselen. Als dat lukt wordt de sensor als het ware ingepakt. Hierdoor kan de sensor dan geen waardes meer meten.

Bij mij is de eerste sensor gestopt na 129 dagen, de 2de na 153 dagen. De derde heb ik er zelf na ongeveer 120 dagen eruit laten halen omdat ik zag dat hij begon af te wijken. Van de eerste sensor heb ik gehoord dat door “oxidatie”, dus het inkapselen als hierboven herschreven, is gestopt. Nummer 2 heb ik als souvenir mogen houden omdat door covid alles stil lag. De derde sensor is wel terug gestuurd, maar daar heb ik nog geen antwoord op gehad. 

Wat kost de Eversense?


Toen ik in 2019 de sensor zelf aanschafte was de prijs voor het starterspakket € 2411,50. Dit was 1 sensor voor 180 dagen en 1 transmitter, die een jaar mee gaat. Wil je daarna nog een sensor? Dan was een 2de sensor € 1722,50. Dus in totaal betaalde je toen per jaar € 4.134,-.

Een verschrikkelijk hoog bedrag, zeker als je net als ik de sensor zelf aanschaft. Daarom hoop ik dat ook in Nederland de sensor vergoeding er snel gaat komen. Want een sensor is geen gadget, maar een betere noodzaak.

Gelukkig is de prijs nu lager. Accu-check biedt de sensor nu aan voor € 250,- per maand. Daarmee betaal je per jaar € 3.000,-. Nog steeds veel, maar het is gelukkig lager.

UPDATE 2023: De nieuwe prijs voor de Eversense XL sensor komt in 2023 op € 280,- per maand! Hiermee is de Eversense 1 van de duurste, dan wel dé duurste sensoren op moment van schrijven.

Wat is de toekomst van Eversense?

Het bedrijf achter de Eversense sensor is Senseonics. Senseonics heeft op 11 augustus bekend gemaakt dat het gaat samenwerken met Ascensia Diabetes Care. Het bedrijf heeft een flinke som geld gekregen vanuit Ascensia om verder te gaan. Wil je daar meer over lezen? Bekijk dan hier het officiële persbericht vanuit Senseonics.

Voor Nederlandse gebruikers betekent dat de klantenservice straks niet meer via Accu-chek (Roche Diabetes Care) loopt. Wanneer dat zover is, heeft Roche mij nog niet kunnen vertellen. 

12 maanden sensor

Op dit moment zijn ze in een trail voor een sensor die een heel jaar kan meegaan. De geschatte datum wanneer de poef klaar moet zijn is maart 2023. Details vind je hier.  

Tijd voor de review
Nu je alle details van de sensor weet, is het nu tijd voor mijn review van de Eversense XL CGM. Nogmaals, ik betaal de sensor uit eigen zak en wordt niet betaald voor deze review. Het is mijn eigen mening over de sensor.

Wat is mijn review van de Eversense XL CGM?

Zoals ik je al eerder vertelde ben ik positief over de Eversense sensor. Dat was ik bij sensor 1, en nu ook bij sensor 4. Ben ik 100% enthousiast? Nee, dat niet. Er zijn naar mijn inziens wel wat verbeteringen nodig, deze vertel ik je ook. Zou ik voor sensor 5 gaan? Jazeker!

Betrouwbaarheid Eversense XL CGM

De nauwkeurigheid van de Eversense XL CGM is indrukwekkend. Ondanks dat er verteld wordt dat de sensor in de eerste twee weken wat kan afwijken, heb ik bij dag 1 al accurate waardes gehad. Doordat mijn waardes in de normale range zijn en stabiel wordt de nauwkeurigheid nog eens extra versterkt. Het mooie is ook dat de Eversense 2x per dag gekalibreerd moet worden. Wijkt de sensor dus af, dan kun je hem bij sturen. Zou ik je een percentage moeten geven hoe nauwkeurig ik de Eversense vind, en hoe vaak de waarde klopt, dan zeg ik 95%.

Kijk je naar de MARD (mean absolute relative difference) vergelijken met labwaarden van glucose dan is het verschil net onder 9%. Daarmee is het de meest nauwkeurige sensor op de markt. In vergelijking, Dexcom zit net onder 10%, Medtronic en de Libre in de dubbele cijfers.

Alerts

Iets wat uniek is voor deze sensor is dat de zender vibreert. Dat betekend dat als je geen telefoon bij je hebt, je zender je alsnog een alert kan geven of je te hoog of laag zit. Je kan ook instellen dat je voorspellende alerts wilt krijgen, maar die had ik zelf al heel snel uitgeschakeld omdat ik er 20 telde in twee dagen. In mijn situatie weet ik wat ik kan verwachten van mijn suikers en check ik regelmatig de app. Daarmee is de toegevoegde waarde van voorspellingen niet genoeg om ze te gebruiken. Maar test dat vooral zelf. Je kan zelf de hoeveelheid alerts bepalen door de tijd aan te passen. Bijvoorbeeld 1x in de 20 minuten voor laag, en 1x in de 40 minuten voor hoog. 

Je laadt de sensor dagelijks op in 15 minuten. Stap in de douche voor een device free shower terwijl de zender aan het opladen is. Wacht wel even met het opplakken van de zender tot je huid weer droog is. Het fijne hiervan is dat je huid even ademruimte heeft. 

Opladen & gebruik van de pleisters 

Er zitten twee soorten pleisters bij. Transparante en witte pleisters. De transparante pleisters zijn wat discreter, maar de witte ademen meer. Ik heb daardoor ook het idee dat de witte pleisters beter blijven plakken omdat het zweet er door heen kan tijdens sporten.

Als de zender weer is aangesloten worden er binnen 5 tot 10 minuten weer waardes vertoont in de app.

Tip: is je huid er droog of wil je jouw huid wat aandacht geven? Bepanthen is de zalf die ik gebruik als ik het gevoel heb dat mijn huid wat extra aandacht nodig heeft.

Eversense App

De app is eenvoudig en gemakkelijk te navigeren. Dat telt ook voor de desktop interface waar je meer rapporten kan vinden en kan exporteren. De app is wel verouderd qua uiterlijk. Zit je nog op WatchOS 6 of lager? Dan kan je ook de waardes op je Apple watch bekijken. Er is nog geen watch face complicatie zoals Dexcom heeft.

Het zou echt heel fijn als Senseonics eindelijk eens het design van Alessandro Grandinetti gaat gebruiken. Hij heeft in november 2018 dit design gemaakt, en het ziet er fantastisch uit, inclusief watch face complicatie.

Met de EversenseNOW app kun je jouw familie of partner met je waardes mee laten kijken. Er zijn geen instellingen dat de andere persoon bijvoorbeeld alleen een waarschuwing krijgt bij hoge of lage waardes. Alle waarschuwing komen door.

Feedback op de Eversense CGM

Geen review is compleet zonder feedback! Want er zijn zeker ook dingen die ik minder vind. De transmitter is zwart, dat had van mij wel anders gemogen, hij wordt warm in de zon. Ja, er zijn ook stickers voor de Eversense zender, maar dat is niet helemaal mijn ding.

Een kleinere transmitter in de toekomst zou ook fijn, de eerste versie was een vierkante zender, dus deze huidige versie is al een stuk beter.

Door de manier waarop de sensor meet is hij bij sommige mensen gevoelig voor zonlicht. Sommige krijgen een “high ambient light alert”, ik krijg een valse hoge waarde te zien. Het is op te lossen door een zwart shirtje met mouwen aan te trekken, maar ook ik zou graag zomers wat anders aan willen hebben.
Update: ik heb een Eversense CGM cover gemaakt tegen de zon!

Overige feedback:

  1. Waarom zijn er geen huidskleurige pleisters en / of huidskleur transmitter? 
  2. Bluetooth verbinding kan beter. Hij valt niet weg als je slaapt, maar als je bijvoorbeeld in een andere kamer staat dan je mobiel is, dan ben je de verbinding kwijt.
  3. De app moet ten allen tijde open blijven om alerts te ontvangen. Er zijn genoeg apps die op de achtergrond door werken, het zou wat batterij besparen als de Eversense app dat ook kon.
  4. Je kan geen info wijzigen in de app. Glucose verkeerd ingevuld in het overzicht? Helaas. Je kan het alleen verbergen.
  5. Ik zou graag meer opties willen hebben voor voorspelbare alerts. Bijvoorbeeld alleen bij “voorspelbaar laag” .
  6. Ik zou heel graag een ander profiel voor ‘s nachts kunnen instellen. Bijvoorbeeld dat ‘s nachts mijn hypo alarm bij 3.8 mmol/l staat, en overdag gewoon op 4 mmol/l. Dat is er (nog) niet.

Heb ik ook andere sensoren gebruikt en hoe vergelijkt de Eversense daarmee?

Ik heb de freestyle libre geprobeerd, de dexcom G6 en nog heel lang geleden de Medtronic sensor. Nu is de FSL een flash sensor en de Dexcom, Medtronic en de Eversense zijn CGM sensoren.

De Medtronic was te lang geleden en ook qua inbrengen van de sensor was het vroeger matig. Ik kan je wel wat vertellen over de Libre en de Dexcom G6.

Freestyle libre

Met de freestyle libre had ik een bijzonder slechte ervaring. In 2017 had ik de Libre zelf aangeschaft en week hij 40% af van de vingerprik. In 2020 had ik er een voor een paar dagen om de periode zonder Eversense sensor te overbruggen. Toen week hij ook 40% af. Daarnaast heeft een Libre dus geen meldingen tenzij je zelf gaat knutselen met een app en zendertje.

Dexcom G6

De Dexcom G6 heb ik 1 sensor lang mogen proberen. Hij week 1 tot 2 mmol/l af. Kalibreerde ik de sensor dan trok het iets bij, maar daarna week hij weer af. De G6 had ik uitgetest vanwege de gevoeligheid van de Eversense sensor in de zon. Maar helaas ben ik teleurgesteld in de G6. Opzich is het makkelijker met inbrengen en je kan dus zelf een reserve sensor meenemen die je na 2 uur kan gebruiken. Maar de Dexcom kan de eerste dag aardig afwijken. Daarnaast is de Dexcom omgerekend € 340 per maand en daarmee duurder dan de Eversense. 

De dexcom heeft een watch face complicatie, maar heel vaak zag ik daar twee “ — ” staan. Klikte ik erop en opende ik de app, dan werd de waarde weer direct vertoont. Maar dat zou dus niet moeten.

Nauwkeurigheid is en blijft bij mij de meest belangrijke factor waarop ik mijn sensor keuze bepaal. Met de Eversense sensor is die nauwkeurigheid uitstekend. 

Natuurlijk is dit persoonlijk. Zo hebben andere mensen bijvoorbeeld minder last van de zon. Iemand anders kan weer meer nauwkeurigheid halen met een andere sensor. Mijn advies is dus ook, als je het kan proberen, doe dat dan ook!

Conclusie Eversense CGM Review

Ik hoop dat je met deze review een betere keuze kan maken welke sensor voor jouw de juiste is. Dit is mijn eerlijke, en ongezouten mening over de sensor. Ik betaal de Eversense uit eigen zak en wordt niet gesponsord.

Zie mijn update voor 2023 bovenaan deze review!

Heb je nog vragen? Laat het mij weten!