Het verschil tussen koolhydraatarm en Keto

Vaak worden koolhydraatarm en keto door elkaar gebruikt. Maar het is niet hetzelfde. Wat zijn de verschillen tussen koolhydraatarm en keto?

In het kort het verschil tussen koolhydraatarm en keto:
Hoewel beide diëten het aantal koolhydraten beperken (30 op koolhydraatarm en max 20 voor ketogeen) is de insteek verschillend. Koolhydraatarm volgens Dr Bernstein is gericht op normale en stabiele bloedsuikers voor personen met diabetes. Ketogeen gaat om in ketose te raken en vet als brandstof te gebruiken.

Koolhydraatarm (low carb)

Hoe weinig koolhydraten is koolhydraatarm? Het antwoord hangt van er van af. Koolhydraatarm volgens Dr Bernstein’s Diabetes Solution is maximaal 30 gram koolhydraten per dag. Bernstein hanteert daarbij max 6 gram bij het ontbijt, en 12 gram voor de lunch en ook 12 voor het avondeten. Daarnaast is de basis meer gericht op eiwitten. Het vet wat je eet komt via de eiwitten binnen (bijvoorbeeld zalm is eiwitrijk, maar ook vet).

Het koolhydraatarm principe van Bernstein is er volledig op gericht om mensen met diabetes normale, gezonde en stabiele bloedsuikers te geven.

Keto 

Keto (ook wel ketogeen genoemd) richt zich meer op vet. Een afkorting die je er wel eens voor ziet is LCHF (Low Carb, High Fat – Weinig koolhydraten, veel vet). Het doel bij het ketogeen dieet is ook om in nutritionele ketosis te raken.
Het Standard Ketogenic Diet (SKD) heeft meestal een ratio van 75% gezonde vetten, 20% eiwitten en 5% koolhydraten.

Ketosis is niet hetzelfde als ketoacidose. Je kan hier meer lezen over ketose en ketonen.

Zijn koolhydraatarm en keto de enige 2 opties?

Zijn dit de enige twee opties? Nee, zowel voor keto als koolhydraatarm zijn er nog een paar opties die je voorbij kan zien komen. Dat zijn:

Koolhydraatarm variaties

Diet Doctor hanteert naast low carb nog 2 varianten: Moderate en liberal low carb. Hierbij is volgens Diet Doctor een dieet van 20 tot 50 gram genoeg om in nutrionele ketose te komen. Dit doel komt overeen met het doel in keto. Voor het managen van diabetes is het echter zaak om je om koolhydraatarm te richten voor de beste resultaten. Ketose is hierbij niet het doel. 

 • Gematigd koolhydraatarm – Moderate low carb
  De definitie die Diet Doctor hiervoor hanteert is 20 tot 50 gram koolhydraten per dag.
 • Ruim koolhydraatarm – Liberal low carb
  Liberal low carb ligt tussen de 50 en 100 gram per dag. 

Keto variaties

Ook voor het ketogeen dieet zijn er meerdere manieren. Dit zijn de definities die Dr. Will Cole hanteert.

 • High-protein Ketogenic Diet
  Het high-protein (veel eiwitten) ketogeen dieet is hetzelfde als het SKD op de hoeveelheid eiwitten na, zo’n 10 tot 15% meer, gecombineerd met dezelfde hoeveelheid verminderen in het aantal vetten. Zo kan je 60% vetten doen, 35% eiwitten en 5% koolhydraten. Of 65% vetten, 30% eiwitten en 5% koolhydraten.
 • Cyclic Ketogenic Diet (CKD)
  Deze variant van het keto dieet wordt gebruikt door atleten of bodybuilders. Vijf dagen van de week eten zij volgens het SKD gevolgd door 2 dagen waar er koolhydraten gestapeld worden. Het idee is hierachter dat de glycogeen voorraden die leeg kunnen raken tijdens een workout of bodybuilding weer aangevuld worden.
 • Targeted Ketogenic Diet (TKD)
  Het TKD is ook gericht op atleten, met als doel om gericht koolhydraten te gebruiken voor een workout. Hierbij worden het totale aantal koolhydraten die men mag eten op een dag in 1 keer gegeten 30 minuten voor de workout. Wil je hier meer over lezen? Dr. Will Cole legt het uit in zijn boek: Ketotarian.
 • Restricted Ketogenic Diet
  Het ketogeen dieet met beperkingen wordt gebruikt bij mensen met kanker of epileptische aanvallen. Tegenwoordig is eten in overvloed in het rijke westen en ons lichaam kent eigenlijk geen periode meer van echt vasten. De beperking in dit dieet komt van intermittent fasting en een erg lage koolhydraatinname. Doordat je lichaam ketonen produceert en een lage glucose productie heeft, is het idee dat je hierdoor diverse kanker cellen laat afsterven en de inflammatie (ontstekingen) omlaag brengt.

  (Intermittent fasting (IF) is periodiek vasten. Je wisselt hierbij periodes van vasten af met een periode wanneer je wel eet. Bijvoorbeeld 16 uur vasten en dan de overige 8 uur wel eten. Het vasten duurt altijd langer dan de periode van het eten)

Waarom is het handig om het verschil tussen koolhydraatarm en keto te weten?

Ten eerste kan je nu de verschillen uitleggen als je vragen krijgt van anderen. Een ander voordeel is dat als je op zoek gaat naar recepten, bijvoorbeeld op dietdoctor.com, dat je makkelijk kan scannen welke recepten in het koolhydraatarm dieet passen. Zij hanteren namelijk keto, moderate and liberal voor hun recepten. Zo weet je heel snel welke recepten je beter wel kan gaan maken, en welke je beter kan overslaan.

Merk je dat strak koolhydraatarm niet helemaal werkt voor jou? Dan zijn de variaties van het ketogeen dieet misschien beter voor je geschikt. Nu je in de basis weet welke variaties er zijn kan je er dieper op in duiken en kijken welke het beste bij jou past. Succes!

Bronnen:
Ketotarian – Dr. Will Cole