Als je insuline injecteert met een pen heb je diverse opties voor pennaalden. Er zijn meerdere merken en modellen op de markt. Hoe kies je voor jou een geschikte naald uit om je insuline zo pijnloos mogelijk te injecteren? Waar moet je opletten om voor jouw een geschikte insuline naald uit te kiezen?
Ook voor insuline spuiten, waarbij je de insuline optrekt uit de flacon en de spuit + naald 1 geheel is zijn er meerdere opties. Maar in dit artikel ga ik in op de losse pen naalden.
Naald lengtes
Toen ik weer begon met injecties na jaren van een insuline pomp had ik nog wat 0,25 (31G) x 6mm naalden liggen. Ik merkte snel dat ik een dunnere en kortere naald kon gebruiken. Ik gebruik nu de 0,23mm (32G) x 4mm.
Volgens de fabrikant geeft deze naald “zijn insuline effectief af, ongeacht de BMI van de patiënt”. De dikte van het huidoppervlak is bij een volwassene slechts 2 mm. Hierdoor kan iedereen in het onderhuidse vetweefsel injecteren.
Wil je ook de optie hebben tot een intramusculair shot? Dan zal je een lengte van 12,7mm of misschien 8mm nodig hebben als je erg slank bent.
Gauges: naald dikte
Er zijn diverse maten, zowel in lengte en dikte. De dikte van naalden wordt uitgedrukt in “gauges”. Gauge is een oude maateenheid die uit de Britse ijzer draad industrie kwam toen er nog geen universele eenheid was voor dikte. Je zal misschien denken hoe hoger het nummer, hoe dikker de naald. Maar het is eigenlijk andersom! Hoe hoger het getal, hoe dunner de naald.
Facetten van naalden
Naast de naald dikte en lengte zijn er ook nog verschillen in de naald zelf. Misschien heb je wel eens goed gekeken naar de naald een gezien dat de meeste naalden schuin zijn afgesneden. Deze schuine zijden worden ook wel facetten genoemd. Per fabrikant verschilt hoeveel schuine zijden een naald heeft. Een naald met vijf facetten heeft een platter en dunner oppervlak, waardoor de naald gemakkelijker door de huid heen gaat. Hierdoor zou er minder weefselschade ontstaan en minder pijn zijn tijdens de injectie.
Naaldwand
Naast de facetten van een naald heeft ook een dunne naaldwand invloed op hoe je de injectie ervaart. Een nadeel van een hele dunne naald is dat de insuline minder snel geïnjecteerd kan worden dan bij dikkere naalden. Wat er is minder ruimte om door te lopen. (Vergelijk het met waterstraaltje wat er uit een dun rietje komt versus een tuinslang). Een dunne naaldwand helpt hierbij. Door zoveel mogelijk ruimte aan de binnenkant over te houden is er maximaal ruimte voor de insuline, terwijl de naald zelf zo dun mogelijk blijft. Je kan hierdoor de insuline sneller injecteren en als bijkomend voordeel komt de insuline onder minder grote druk in je lichaam. Hierdoor is er minder terugvloei uit de huid.
Veiligheid van naalden
Ook het bevestiging systeem draaien en klikken verschilt. Heb je last van je handen of wil je een ander systeem, kijk dan eens of jouw insuline pen compatibel is met een naald klik systeem.
Heb je prikangst? Dan zou je kunnen kijken naar veiligheidsnaalden waarbij de naald niet zichtbaar is. Deze naalden hebben ook een beschermkap die automatisch vergrendelt na de injectie.
Naalden hergebruiken niet aan te raden
Natuurlijk hoort onder veiligheid ook het gebruik van de naalden zelf. Naalden zijn steriel en behoren slechts 1 keer gebruikt te worden. Een naald wordt snel bot, wat leidt tot een meer moeizame en pijnlijke injectie dan met een nieuwe naald. Daarnaast neemt het risico voor infecties toe.
(Dit telt trouwens ook voor je lancet waarmee je jouw glucose meet. Gebruik deze slechts ook 1 keer.)
Insuline kristalliseert
Insuline kan ook kristalliseren in de naald, waardoor de naald verstopt raakt. Als je dan een injectie geeft krijg je geen of minder insuline, wat niet de bedoeling is.
Probeer verschillende naalden uit als het kan
Om te weten wat voor jouw de juiste insuline naald is zal je, indien mogelijk, verschillende naalden uit moeten proberen. Zoals altijd, n=1 dus probeer het vooral en zie wat voor jou het beste werkt. Welke naald gebruik jij?