Koolhydraatarme patat – krokante koolraap frietjes

Friet is natuurlijk niet koolhydraatarm. Maar je kan wel krokante patat maken van koolraap! Het zelf maken van krokante koolhydraatarme patat uit de oven is niet heel veel werk. Ik vertel je hoe je gemakkelijk zelf frietjes kan maken, zonder die bloedsuiker piek!

Zo maak je koolhydraatarme patat

Tip: De Albert Heijn verkoopt in het seizoen voorgesneden koolraap, maar je kan ook prima zelf een koolraap in het geheel kopen. Dat is zelfs nog lekkerder met de schil!

Stap 1: Snijd de koolraap
Als je een verse koolraap heb gekocht begin je met het snijden. Was en droog de koolraap en snijd het harde kontje ervan af. Snij er vervolgens frietjes van.

Stap 2: Zet de friet op zout water
Doe de frietjes in een kom en strooi hier twee eetlepels zeezout overheen. Vul aan met water tot de frieten goed onder water staan. Laat dit het liefst een uurtje staan. Door het zout wordt het meeste vocht uit de patat onttrokken wat het knapperig maakt.

Stap 3: Afspoelen en drogen
Spoel je patat goed af, het werkt makkelijk om een vergiet te gebruiken. Doe daarna je patat in een droge schone theedoek en dep het droog. 

Stap 4: Voorbakken
Verwarm de oven voor op 140C graden en leg je patat zonder dat ze elkaar overlappen op een bakplaat. Bak ze voor 5 minuten, zet daarna de oven uit, en laat het met de ovendeur dicht nog ong 45 minuten nagaren.

Stap 5: Afbakken!
Let goed op, afhankelijk van wel/geen schil, de dikte van je patatjes kan de overtijd variƫren. Hou het dus goed in de gaten!
Om de patat af te bakken zet je de oven aan op 195C. Bak de friet af in ongeveer 30 minuten. Hou de oven dus goed in de gaten en mocht het nodig zijn keer je de patat tussendoor even om. 

Stap 6: Beetje zout naar smaak
Ik doe er zelf nog een heel klein beetje olijfolie overheen en strooi dan nog wat zout er over heen naar smaak.

Eetsmakelijk!