Recht op normale bloedsuikers

Alle diabetici hebben recht op dezelfde bloedsuiker waardes als niet diabetici. Met die woorden maakt dokter Richard K Bernstein een duidelijk punt. Door koolhydraatarm eten zijn die normale bloedsuikers mogelijk.

All diabetics are entitled to the same blood sugar levels as non diabetics.

Dr Richard K Bernstein

Misschien ben je al bekend met koolhydraatarm eten (ook wel low carb genoemd) of ben je nieuwsgierig wat het jou kan opleveren. Vanuit de gedachte dat je recht hebt op normale bloedsuikers is koolhydraatarm eten voor type 1 diabetes ontstaan.

Koolhydraten verhogen de bloedsuikerspiegel

Simpel gezegd: koolhydraten verhogen onze bloedsuikerspiegel het snelst en het meest van de 3 macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Als we de bron van verhoogde glucose (koolhydraten) verminderen, wordt diabetesmanagement een stuk eenvoudiger.

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord dat je “alles kan eten, als je er maar voor bolust”. Ja, dat kan je, maar dat resulteert niet altijd in constante bloedsuikers die goed zijn. Grote hoeveelheden koolhydraten vragen om veel insuline, waardoor je eerder een fout of misrekening maakt.

Law of small numbers

Met kleinere hoeveelheden verminder je de kans op fouten.

Dokter Richard K Bernstein noemt dit de “law of small numbers”, de wet van kleine getallen. Als voorbeeld: je schat in dat jouw koolhydraatarme maaltijd 20% minder koolhydraten bevat dat dat je maaltijd in werkelijkheid heeft. (Je denkt 8, maar het is eigenlijk 10 gram koolhydraten.) Je geeft je insuline voor 8 gram en dus geef je net te weinig voor die 2 gram. Die 2 gram koolhydraten hebben een klein effect op je bloedsuiker.

Meer lezen over de law of small numbers? Klik hier: Wat is de wet van kleine cijfers?

Onderschatten van koolhydraten – hyper

Als je met een koolhydraatrijke maaltijd een verkeerde inschatting maakt, dan is het een ander verhaal. Stel je stokbroodje met brie schat je in op 60gram. In werkelijkheid is dat stokbroodje zelfs 80 gram koolhydraten. Die 20 gram koolhydraten hebben een groter effect op je waarde, waardoor je waarschijnlijk te hoog zult komen. (Waarna je waarschijnlijk een correctie moet geven, die te sterk is, waardoor je een hypo krijgt, waardoor je weer dextro moet en uiteindelijk teveel eet en wederom te hoog zit.

Onderschatten van koolhydraten – hypo

Het overschatten van diezelfde maaltijd zorgt voor een urgenter probleem. Meer insuline innemen dan nodig kan leiden tot een hypo (hypoglykemie). Onbehandeld of niet opgemerkt door hypo unawareness, kan dat gevaarlijke situaties veroorzaken.

Normale bloedsuikers met koolhydraatarm eten

Door koolhydraatarm te eten is de law of small numbers automatisch in gebruik. Minder kansen op errors, minder kansen op fluctuatie van je bloedsuikers. In de komende blog artikelen ga ik verder in op het krijgen van normale bloedsuikers met koolhydraatarm eten voor diabetes type 1.