Mijn succesverhaal met koolhydraatarm

koolhydraten vs koolhydraatarm

Ben je benieuwd naar hoe en waarom ik ben begonnen met koolhydraatarm eten en wat mijn resultaten zijn door koolhydraatarm te eten voor mijn diabetes? Ik vertel je graag mijn succesverhaal met koolhydraatarm!

Wat waren mijn waardes voordat ik begon met koolhydraatarm eten? 

Voordat ik low carb had ontdekt volgde ik net zoals iedereen het advies “je mag alles eten wat je wilt, als je er maar voor bolust”. Ik telde keurig wat ik at, gaf de juiste dosering ervoor, gaf correcties bij hypers, maar het werd niet beter. Mijn waardes waren verre van stabiel en het was constant nodig om te controleren en bij te sturen, door extra insuline of extra te eten. Vaak tegen mijn zin in.

bloedsuiker waardes op normaal diet
Een overzicht van mijn waardes van 2 weken lang. Redelijk achtbaantje met gem. 9.3 mmol/l en een afwijking van 3.2 mmol/l!

Dat “advies” gaf mij een gemiddelde waarde van 9.3 mmol/l op een willekeurige dag. De gemiddelde afwijking (standaarddeviatie) was 3.2 mmol/l. Gigantisch en veels te hoog!
Mijn streef bereik destijds was 4 tot 8 mmol/l. 66% van de tijd zat ik boven die grens. Mijn hbA1c’s waren 8 of hoger. Als ze lager waren, dan had ik een periode gehad met veel zware hypo’s.

Hoe ben ik begonnen met koolhydraatarm?

Een beetje tegensputterend eerlijk gezegd. Ik moest wennen aan het idee. Ik ben klein begonnen, met het omruilen van mijn lunch voor een koolhydraatarme variant. Het resultaat was direct zichtbaar. Weg was die dip die ik altijd had aan het eind van de middag. Ik zat de hele middag stabiel!

Steeds meer maaltijden ruilde ik om voor een koolhydraatarme variant. Uiteindelijk zat ik binnen een jaar in een soort koolhydraat beperkte modus. Nog niet helemaal volgens de regels van 30 gram koolhydraten per dag, maar eerder rond de 70. Daarmee at ik dus koolhydraat beperkt. Daar bleef ik een tijd hangen. Ik mopperde nog een beetje dat hier in Nederland niet echt goede koolhydraatarme producten zijn en dat ik eigenlijk alles zelf zou moeten maken.
Uiteindelijk heb ik in het najaar van 2020 besloten dat het een stuk productiever zou zijn om gewoon volledig mijn schouders eronder te zetten en onder die 30 gram per dag te blijven. Als ik de beste waardes wil hebben, dan moet ik ook er 100% voor gaan. Alleen dan bereik ik het doel wat ik voor mijzelf heb gesteld.

(Als je het lastig vindt om te bepalen of je stap voor stap wilt, of gelijk cold turkey 100%, kom dan binnenkort terug voor een uitgebreid artikel hierover!)

Wat waren problemen met het koolhydraatarm dieet waar ik tegenaan liep?

Ja, ik heb het boek van Dr Bernstein echt een paar keer moeten lezen. Eigenlijk zou ik willen dat ik hem uit mijn hoofd kan, maar dan moet ik het echt wat keren lezen. Hoewel de basis (wet van kleine cijfers) simpel te begrijpen is, is het lezen van het boek iets heel anders dan het daadwerkelijk allemaal uitvoeren in de praktijk. Afgezien van een kleine groepje op social media voelde ik mij wel alleen in dit proces. De gemiddelde arts vindt het slecht, of weet er niks van, en dus kon ik daar geen hulp van krijgen. Het was dus echt uitzoekwerk, in mijn eentje, met de bekende n=1 experimenten. Veel vragen had ik, waar ik niet (meteen) een antwoord op had. Er was niemand die een stappenplan voor mij had of mij concrete opties kon geven om een vliegende start te maken. 

Het heeft mij ook zeker even geduurd tot ik erachter kwam hoeveel insuline ik voor eiwitten moest geven. Nu ik dat weet, is het geen probleem meer.

Recepten proberen
Ook heb ik heel veel recepten uitgeprobeerd. Bakken met koolhydraatarme ingrediënten is niet hetzelfde als gewoon een taartje of een brood maken. Ik moet ook bekennen dat ik in het begin, in mijn zoektocht naar koolhydraatarme alternatieven, veel baksels direct in de prullenbak heb gegooid. Zonde, wat amandelmeel is niet goedkoop! Veel recepten waren ook gewoon ronduit slecht, dus ik ben snel begonnen met het uitprinten en verzamelen van recepten die wel goed zijn! (Check mijn pinterest voor mijn favoriete recepten).

Kost iets meer moeite, maar dan heb je ook wat

Verder moet ik toegeven dat het vergelijkend met de tijd dat ik niet low carb at, het mij meer tijd en geld kost om mijn eten te maken. Aan de andere kant, tja, ik maak 95% van al mijn eten zelf. Dat is natuurlijk niet te vergelijken met brood van de bakker, of een notenreep van de supermarkt kant en klaar. Nu ik weet wat mijn favoriete recepten zijn, kost het mij steeds minder tijd. Ik kies dan vooral ook recepten uit die snel en simpel klaar te maken zijn.
De tijdwinst die ik echter heb door mijn betere bloedsuikers is hoger dan de tijd voor het bereiden van mijn maaltijden.

Natuurlijk hoeft dit alles niet voor jou te gelden, en ik hoop dat je door het lezen van mijn blog een hoop valkuilen kan voorkomen, sneller die betere waardes krijgt, en je tijd, geld en energie kan besparen. 

Vind ik het moeilijk om koolhydraatarm vol te houden?

Nee. Het is veel moeilijker om die achtbaan bloedsuikers vol te houden. Ik voel mij goed, ben helder van geest, scherp en heb meer energie, en ik slaap goed. Dit resultaat vraagt om meer. Ik doe ook niet aan cheatmeals. Het is het mij niet waard om wat… 5 happen iets te eten, en vervolgens weer slechte waardes te hebben voor een halve dag ongeveer. Met alle gevolgen van dien? Nee, bedankt.

Wat eet ik met koolhydraatarm?

Gezond, heerlijk voedsel! Ik kom absoluut niks te kort. Ik eet koolhydraatarme lasagne, pizza, patat, salades en ga zo maar even door. Zelfs croissantjes, taart, koekjes enzovoort. Een kleine zoekopdracht online met <wat je wilt eten> koolhydraatarm / low carb / keto en je vindt genoeg recepten.
Wil je weten wat ik zoal eet? Check dan mijn pinterest! Voor het gemak heb ik zelfs een aparte sectie gemaakt op het boord, zodat je weet welke recepten ik al heb geprobeerd en zeker nog een keer ga maken!

wat eet ik op koolhydraatarm

Koolhydraatarm: wat zijn mijn resultaten nu?

De waardes die ik je nu laat zien zijn sensor waardes van mijn tijd toen ik nog net iets te veel koolhydraten at, namelijk rond de 50 per dag. Dus koolhydraatbeperkt. Mijn gemiddelde waarde hangt nu rond de 5,5 mmol/l. Mijn hbA1c, voorspelt door mijn sensor, is 5.2. Het streef bereik is 4 tot 6.7 mmol/l, en rond 75% van de tijd zit ik binnen dat bereik. Daar ben ik nog niet tevreden mee, en dus vertel ik je graag mijn doel!

cgm waardes op koolhydraatarm, resultaten met koolhydraatarm,
Gemiddelde waardes van 2 weken met de Eversense CGM. Hoewel nog wel wat piekjes is de verbetering aanzienlijk.

Wat is mijn doel met koolhydraatarm?

Ben ik tevreden met mijn resultaten met koolhydraatarm eten? Nee, nog niet!
Inmiddels ben ik volledig koolhydraatarm aan het eten. Mijn doel is om een gemiddelde waarde van < 5 mmol/l te krijgen, met een standaarddeviatie van minder dan 1 mmol/l, en een hbA1c van 4.6. Daarmee heb ik normale, gezonde waardes. Sterker nog, als je mijn waardes dan zou bekijken, zou je niet meer zeggen dat ik diabetes heb. (Was het maar waar).

Natuurlijk heb ik ook nog steeds dat er rare dingen gebeuren. Zo was ik na een periode van niet kunnen trainen door corona opnieuw begonnen met sporten. Dat was wat anders dan wat ik voorheen deed, en daar reageerde mijn suikers ook op. Dat heeft even geduurd voordat het weer onder controle was. Soms probeer je een gerecht uit en reageer je er toch anders op dan verwacht. Ik denk dat voor mij 100% binnen mijn streef bereik daarom ook niet haalbaar is. Toch wil ik zo dicht mogelijk bij die 100% komen. 

Stabiele waardes zijn en enorme verbetering

Wat ik kan je vertellen, dat het heel, heel, heel veel beter voelt om die normale waardes te hebben en lekker stabiel te blijven. Dat je je ding kan doen, zonder zorgen te hoeven maken. Dat je weet dat je waarde voorlopig lekker rond die 5 mmol/l blijft hangen. Heerlijk!

Kijk eens dit voorbeeld uit de Typeonegrit Facebook pagina, resultaten van andere die ook koolhydraatarm eten:

resultaten koolhydraatarm

Zou ik ooit niet meer koolhydraatarm eten? 

Nee. Afgezien van diabetes denk ik dat koolhydraatarm een betere manier van eten is in het algemeen. Als ik ooit niet meer diabetes zou hebben zou ik wellicht een enkele keer bij een speciale gelegenheid niet koolhydraatarm eten. Maar verder? Nee, hoor. Ik mis niks! De winst en de resultaten met koolhydraatarm eten wil ik niet meer kwijt. Ik wil nooit meer terug naar die achtbaan bloedsuikers.

Wat gaat jouw resultaten worden met koolhydraatarm eten?

Lijkt het jou ook wat? Wil jij ook je eigen succesverhaal met koolhydraatarm eten maar weet je nog niet waar je moet beginnen? Ik heb een artikel geschreven met de basis over koolhydraatarm eten met diabetes type 1. Lees hier verder: koolhydraatarm eten met diabetes type 1.